• Alle begin is moeilijk

    23 februari 2018

    Ben begonnen aan nieuwe serie. Het eerste maagdelijke wit is het ergste.

    Lees meer >> | 767 keer bekeken

  • Van wie is waar wanneer hoe welk idee ontstaan?

    26 januari 2018

    Afgelopen weekend was ik op de FIRST ART FAIR in Amsterdam, een nieuwjaarsbeurs voor hedendaagse kunst. Daar trof mij het portret van Yvonne Michels.

    Ik heb dezelfde pose gebruikt voor mijn schilderij uit de serie COLOUR, met daarin een 'Einstein'-achtig kapsel van krantenknipsels. Grappig.

    Lees meer >> | 786 keer bekeken

  • Nieuw raam in atelier

    8 november 2017

    Verbouwing is weer achter de rug.

    Gisteren kunnen genieten van mooie uitzicht!

    Lees meer >> | 829 keer bekeken

  • Schilderij van het jaar 2017?

    1 november 2017

    Ik doe mee aan wedstrijd 'Schilderij van het Jaar'

    Stem je ook?  :-)

    Stemmen kan tot 30 november aanstaande.



    Het eerste schilderij is gemaakt naar aanleiding van mijn bezoek aan Cuba afgelopen maart. Ik was onder de indruk van dit nostalgische en pittoreske land.

    Lees meer >> | 871 keer bekeken

  • Aanspraak maken op auteursrecht

    17 september 2017

    De fotograaf David Slater was aan het fotograferen in een oerwoud in Indonesië toen een aap er met zijn camera vandoor ging. Toen Slater later zijn camera terugkreeg, bleek dat de aap honderden selfies had gemaakt. Deze foto ging viraal op internet en werd gepubliceerd in kranten en tijdschriften. De zaak werd aangespannen door dierenrechtenorganisatie PETA, die vond dat de aap (als maker van de beroemde foto) er recht op had.
    Er kwam een schikking : volgens de Copyright Act kunnen dieren geen aanspraak maken op auteursrecht, maar rechtzaak snijdt belangrijke belangrijke kwesties aan over het uitbreiden van juridische rechten voor dieren...

    Lees meer >> | 692 keer bekeken

  • What's art for?

    17 september 2017

    What's art for?

    In this exclusive video for the Guardian, philosopher Alain de Botton gives his top five reasons why art is such a vital force for humanity. THEGUARDIAN.COM

    Lees meer >> | 543 keer bekeken

  • In het nieuws: Noord-Korea

    16 september 2017

    HUMAN schilderij over dilemma Noord-Korea (2015)
    https://annekedejager.exto.org/…/196954954_Shin+Dong-Hyuk.h…

    https://nos.nl/…/2193045-we-spelen-dat-we-die-rot-amerikane…
    Noord-Koreaanse schoolboeken staan vol met de "gruweldaden van de Amerikaanse en Japanse imperialisten". Continu wordt het volk herinnerd aan de dreiging van de vijanden. Dit vijandbeeld is onmisbaar voor het regime in Pyongyang. Als president Trump dus dreigt met "vuur en furie", dan speelt dat leider Kim juist in de kaart. Hij kan dan weer zeggen: zie je wel, we moeten die raketten en atoomwapens wel maken om ons te beschermen.

    De zittende 'Dierbare Leider' wil geen economische hervormingen -net als in China- omdat economische hervormingen wel eens het einde van zijn regime zouden kunnen betekenen. De bevolking is volgzaam, omdat -met uitzondering van een kleine elite- de meeste Noord-Koreaanse internetters en bellers niet verder komen dan het zwaar gecensureerde Kwangmyong, een soort nationaal intranet met veel spelletjes en propaganda.
    Als het om militair ingrijpen gaat, staat de VS nagenoeg alleen. Om een enorme humanitaire catastrofe te voorkomen, dringen Zuid-Korea, China, Rusland en de Europese Unie aan op onderhandelen...

    Lees meer >> | 676 keer bekeken

  • In het nieuws: Rohingya's in Birma

    15 september 2017

    Dit schreef ik meer dan een jaar geleden, naar aanleiding van Aung San Suu Kyi uit mijn serie HUMAN. Hoe optimistisch was iedereen na jaren dictatuur, dat zij Myanmar (Birma) naar meer democratie en vrijheid zou kunnen leiden. Maar het lot van de Rohingya's is sindsdien niet verbeterd en de polarisatie tussen moslims en boeddhisten verergerd. 
    Ook Nobelprijs-winnaars, Desmond Tutu en Malala Yousafzai, roepen Aung San Suu Kyi nu op om zich het lot van deze mensen aan te trekken.

    https://www.youtube.com/watch?v=rNVE_Ch_Q18
    https://www.youtube.com/watch?v=_k9SSsuzcWc


    Lees meer >> | 683 keer bekeken

  • In het nieuws: Amazone in Brazilë

    15 september 2017

    HUMAN (schilderijen uit 2014- 2015)

     https://annekedejager.exto.org/kunstw…/196952289_Human.html…
    Zolang hier zoveel goud in de grond ligt, blijven ze komen. Dat is al eeuwenlang zo. Wij vinden goud ook heel belangrijk, maar volgens de indiaanse filosofie moet het juist ín de grond blijven zitten. Net als koper en magnesium. Deze mineralen koelen de aarde af, ze voorkomen natuurrampen en brengen de planeet in evenwicht. Ze gaan opwarming tegen en zijn van levensbelang voor ons voortbestaan.

    Lees meer >> | 2194 keer bekeken

  • Árbol del Turista

    6 september 2017

    Árbol del Turista

    Het dilemma

    In het voorjaar van 2017 maakte ik met het gezin een rondleiding door de hoofdstad van Cuba: Havanna. Onze gids was goed opgeleid, jong en idealistisch; de ideale spreekbuis voor een socialistische maatschappij, dat gelijke kansen biedt aan iedereen door middel van gratis onderwijs en gezondheidszorg. Er is weinig criminaliteit, drugs of prostitutie. De mensen kleurrijk en vriendelijk.

    Fidel Castro kwam in 1959 aan de macht  en zijn socialisme inspireerde een hele generatie revolutionairen. Linkse studenten en intellectuelen kwamen in de jaren ‘60 van over de hele wereld de verworvenheden van de Cubaanse revolutie met eigen ogen aanschouwen. De droom van een ‘vrolijke’ revolutie leek in dit tropische land werkelijkheid te worden.

    In Cuba noemen ze de Gumbo-Limbo boom met zijn rode, schilferende bast, als grapje ‘tourist tree’ (árbol del Turista), aangezien toeristen de tropische zon onderschatten en knalrood verbranden.

    Er was een andere zijde aan Cuba, waarin er geen ruimte was voor een afwijkende mening.  Castro schafte politieke vrijheid af. Vele Cubanen vluchtten naar Florida. Het dilemma van groepsbelang tegenover de individuele vrijheid. Onze gids betoogde, dat je vanuit armoede en  onderdrukking niet ineens een democratische welvaarts- en rechtsstaat kunt zijn. Dat wij in Europa rijk zijn geworden met uitbuiting van veel landen - zoals Cuba- tijdens de koloniale tijd. Vervolgens konden wij deze welvaart gebruiken om onze westerse maatschappij vorm te geven en economische macht uit te oefenen op het wereldtoneel. Beetje hypocriet om over Westerse ‘normen en waarden’ te pochen?

    President Raúl Castro wil nu een koerswijziging naar meer kapitalisme, zonder de honderd procent politieke controle op te geven, zoals in China. Dat zal niet meevallen. Na een jarenlang embargo is het land arm. De meeste mensen kunnen de producten op de vrije markt niet betalen. In een transitie naar het kapitalisme, zullen armen en zwakken het meest kwetsbaar zijn en zal een kleine groep haar posities innemen om toe te slaan voor het grote geld, zoals dat ook gebeurde in de Sovjet-Unie en Oost-Europa. Als er grote stromen toeristen op gang komen, resorts, privé stranden, dure winkels en trendy restaurants; in hoeverre zal de lokale Cubaan daar van gaan profiteren?

    Toeristen vrezen dat Cuba snel zal veranderen. Als toerist biedt het zien van paard en wagens, vervallen koloniale huizen en oude auto’s mooie beelden. Maar wat als het je leven is?

    Lees meer >> | 712 keer bekeken

  • Meer blogs >>